Kokke

En kok har ansvar for at tilberede og sammensætte mad og anrette den på en appetitvækkende måde. Kokken finder ofte på nye opskrifter og kommer med ny inspiration til køkkenet. Kokken arbejder sammen med en gruppe andre mennesker i køkkenet.

Arbejdet som kok er tempofyldt, og man skal være indstillet på skiftende arbejdstider og meget aftenarbejde. Arbejdet i det professionelle køkken er et teamsamarbejde. I større køkkener med mange ansatte er det køkkenchefen, der tilrettelægger arbejdet. Det er også køkkenchefen, der udarbejder menuer og står for indkøb og beregninger. På mindre steder klarer kokken de ting selv. I nogle køkkener følger den enkelte kok fremstillingsforløbet hele vejen, i andre køkkener har kokken måske udelukkende ansvaret for salater og grønt.

Arbejdet består i at udvælge og klargøre de forskellige råvarer og i selve arbejdet med at tilberede retterne. Råvarer skal renses og udskæres. Herefter kommer arbejdet med at tilberede råvarerne. Inden kokken afleverer de færdige retter til serveringspersonalet, skal maden arrangeres på en dekorativ og appetitvækkende måde.

Som kok arbejder man typisk i et restaurationskøkken, i virksomhedskantiner, i cateringfirmaer eller med madfremstilling inden for institutionsområdet.

Oversigt over nuværende og fremtidige kompetencebehov   

 Nuværende kompetencebehov    Fremtidige kompetencebehov  

 Faglige

  • Tilberede, sammensætte og anrette mad
  • Finde på nye opskrifter og anretninger
  • Råvarebehandling og tilberedningsteknikker
  • Råvarekendskab
  • Affaldshåndtering
  • Hygiejne og rengøring
  • Sikkerhed
  • Økologi
  • Sundhed.

 Faglige

  • Bekvemmelighedsmad versus gourmetmad og højkvalitetsfødevarer
  • Funktionel mad
  • Klima-fokus i fødevarerne
  • Storytelling og kommunikation
  • Kokken som underholder

 Generelle

  • Serviceminded
  • Innovativ/kreativ

 Generelle

  • Fremmedsprog
  • Forretningsforståelse
  • Omkostningsbevidsthed ved brug   af råvarer

 Personlige

  • Fleksibel
  • Dynamisk
  • Kvalitetsbevidst
  • Kan håndtere stress.

 Personlige

  • Kan samarbejde med udenlandske   kolleger
  • Tværkulturel forståelse
  • Kan håndtere stress.

Læs mere her:

Karriere- og videreuddannelsesmuligheder for kokke
Fremtidige kompetencebehov for kokke
Nuværende kompetencebehov for kokke