Tjener

En tjener betjener gæsterne på et spise-, selskabs- eller konferencested. En vigtig del af arbejdet går ud på at tale med gæsterne og anbefale dem mad og drikke ud fra menukortet og deres smag. Det kræver, at tjeneren følger med i, hvad der sker i køkkenet, så tjeneren ved, hvilke retter der kan serveres. Tjeneren tager imod gæsternes bestillinger og giver dem videre til køkkenet. Herefter serverer tjeneren det bestilte, skriver regning og modtager betaling. En tjener står også for det praktiske med at dække bord, pynte op, rydde af, gøre rent efter gæsterne og mikse drinks.

Oversigt over nuværende og fremtidige kompetencebehov 

 Nuværende kompetencebehov    Fremtidige kompetencebehov  

 Faglige

  • Betjene og servicere gæster
  • Modtage bestillinger og   betaling
  • Servere bestillinger
  • Skrive regninger
  • Informere/rådgive om mad og   drikke
  • Dække bord, pynte op, rydde af
  • Gøre rent.

 Faglige

  • Nye fødevarer
  • Fagspecifik IT
  • Storytelling
  • Fødevarehåndtering og ernæringslære
  • Opmærksom på kunder med særlige   behov.

 Generelle

  • Sprogkundskaber
  • Kulturforståelse
  • Samarbejdsevner
  • God til hovedregning.

 Generelle

  • Kreativitet/innovation
  • At kunne træde ind i rollen som   en del af kundernes samlede oplevelse
  • Sprogkundskaber i forhold til   kolleger.

 Personlige

  • Udadvendt/venlig
  • Velplejet
  • Fleksibel mht. arbejdstider
  • God fysik/robusthed
  • Psykologisk sans /kunne aflæse   kropssprog
  • God hukommelse/overblik
  • Hurtig/effektiv
  • Ordenssans.

 Personlige

  • Kommunikation med udenlandske   kolleger
  • Kunne tale tydeligt, hørbart og   forståeligt
  • Konflikthåndtering.



Læs mere her:
Karriere- og videreuddannelsesmuligheder for tjenere
Fremtidige kompetencebehov for tjenere
Nuværende kompetencebehov for tjenere